Mindfulness og samtale hjælper til at komme (godt) videre efter kræft

Af Ulla Vestergaard stifter og indehaver af Mindfulness Aalborg (etableret på fuld tid i 2014). Certificeret mindfulness-instruktør med afsæt i en 3-årig uddannelse, forfatter til bog om samtaler, stress- og traumeterapeut, konsulent, socialrådgiver, certificeret coach og underviser. 17. juni 2020

———————————

I min klinik møder jeg hver dag mange mennesker, som står i forskellige svære livssituationer. Jeg møder og afholder individuelle forløb med unge fra 18 år, voksne og ældre, som har haft kræft og som har psykiske følger som fx stress, angst og depression. Det fælles for dem jeg møder er, at:

Tankerne kredser omkring svære ting. Fx bekymringer for, om det kommer igen. At skulle dø fra deres nærmeste fx børn og ægtefælle. Hvordan det skal gå med deres nærmeste, hvis de ikke overlever eller bliver ramt igen. Om de kan klare deres arbejde eller studie. Næste kontrol og ventetiden op til og svar efter kontroller. Om de nogensinde bliver glade og sig selv igen. Omgivelsernes reaktioner både hos de nærmeste såvel som andre omkring dem. Møder med systemet og fx det, læger har sagt. Bekymringer om følger efter kræft. 

Af følelser oplever mange: Kaos, uro, stress, angst, tristhed, vrede, depression, ensomhed, afmagt og fortvivlelse. 

At være ramt af en livstruende sygdom kan være svært at dele med ens nærmeste og hjælpsomt at vende med en professionel

Mange oplever, at det er svært at være ramt og kan have svært ved at tale med deres nærmeste om det, da de måske ikke oplever, at deres ægtefælle forstår dem. Eller de vil ikke unødigt bekymre deres nærmeste, fx børn. Mange forsøger ofte efter et kræftforløb og efter at være erklæret fysisk rask udadtil at have travlt med at vise, at det går godt. De vil ofte i omsorg forsøge at skåne dem omkring dem for unødige bekymringer. Det kan være hårdt arbejde og derfor er det vigtigt at have et fortroligt sted, hvor du kan dele, hvordan det er at være dig lige nu. 

Det kræver overskud og styrke og det vil jeg rigtig gerne hjælpe dig med at komme godt igennem. Både for dig selv og dem omkring dig. 

Undersøgelser viser, at mindfulness kan hjælper kræftpatienter med at håndtere angst og depression.

Der er evidens for, at mindfulness hjælper kræftpatienter med at håndtere angst og depression. Se også undersøgelse lavet af Aarhus Universitet i 2012 nederst i artiklen. 

Anbefalinger: Vælg enten et individuelt forløb eller et forløb i en mindre gruppe med andre, som kender til det, du går igennem og som selv har haft kræft.  

Det kan ofte være svært at være i en gruppe, med andre, som står i lettere livssituationer. 

Derfor anbefaler jeg enten et individuelt forløb eller et forløb, hvor du er i en gruppe med andre, som også har været ramt af kræft eller anden alvorlig sygdom. Se mere om næste skræddersyede kursus her

FAKTA om mindfulness til dig, som har haft kræft

Om mig:

Jeg er stifter og ejer af Mindfulness Aalborg 2014 på fuld tid. Jeg har 21 års erfaring med samtaler med andre. Jeg har undervist 8 år i mindfulness.

Jeg er certificeret mindfulness-instruktør med afsæt i en 3-årig uddannelse, forfatter til bog om samtaler, stress- og traumeterapeut, konsulent, socialrådgiver, certificeret coach og underviser. Jeg har både personlige erfaringer med at have været ramt af kræft og faglige erfaringer med at bruge metoderne på mig selv og andre i samme situation. 

17. juni 2020.

——————————————-

En undersøgelse (2012) fra Aarhus Universitetshospital viser, at mindfulness-baseret behandling kan hjælpe kræftpatienter med at håndtere angst og depression.

En kræftsygdom er livstruende og ofte opleves behandlingerne som belastende. Derfor er psykiske problemer som stress, angst og depression ret almindelige blandt kræftpatienter, hvilket har betydning for deres livskvalitet og evne til at håndtere forløbet omkring sygdom og behandling. 

I en ny undersøgelse har forskere fra Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet og Kræftens Bekæmpelse fundet frem til, at mindfulness-baseret behandling kan være en måde at behandle angst og depression på hos kræftpatienter. 

Undersøgelsen er offentliggjort i det anerkendte amerikanske tidsskrift Journal of Consulting and Clinical Psychology. 

Positiv effekt i et halvt år 

Forskerne har i et såkaldt meta-studie beregnet og analyseret de samlede resultater fra i alt 22 undersøgelser af virkningen af mindfulness-baseret psykologisk behandling over for symptomer på angst og depression blandt mere end 1.400 kræftpatienter. 

– Resultaterne viste, at mindfulness havde en positiv virkning over for symptomer på både angst og depression. Den positive effekt var ikke kun til stede umiddelbart efter behandlingen men blev fastholdt over mindst et halvt år efter behandlingen var afsluttet, siger psykolog og ph.d.-studerende Jacob Piet, en af forskerne bag undersøgelsen. 

– Vi har nu dokumentation for, at Mindfulness-baseret psykologisk behandling kan være et relevant tilbud – ikke kun til raske – men i særdeleshed til patienter med psykiske vanskeligheder som følge af en alvorlig sygdom som kræft, tilføjer Bobby Zachariae, professor på Enhed for Psykoonkologi og Sundhedspsykologi på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet. 

Reference til originalartiklen: 

Piet, J., Würtzen, H., & Zachariae, R. (2012, May 7). The Effect of Mindfulness-Based Therapy on Symptoms of Anxiety and Depression in Adult Cancer Patients and Survivors: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Consulting and Clinical Psychology.